CEO’LARIN AJANDASINDA EN ÖNEMLİ ÖNCELİK “KURUMSAL DAYANIKLILIK”
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde, StratejiCo. ve EY danışmanlık şirketleri işbirliğiyle hazırlanan ‘Kurumsal Esneklik ve Dayanıklılık Araştırması’nın ilk sonuçları açıklandı. Doğuş Otomotiv, Akkök Holding, Renault Mais, Türk Hava Yolları, Tofaş, Turcas Petrol, Allianz, Sütaş, İnci Holding ve Kibar Holding gibi 18 şirketin CEO’sunun katıldığı araştırmaya göre, belirsizlik dönemlerine hazırlık için CEO’ların önceliği ‘Kurumsal Dayanıklılık.’
Kurumsal yönetim anlayışının gelişmesi ve bu alandaki iyi uygulamaların artırılması misyonuyla faaliyet gösteren Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), bu yıl 11’incisini düzenlediği Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde “Kurumsal Esneklik ve Dayanıklılık” araştırmasının ilk sonuçlarını açıkladı. StratejiCo. ve EY danışmanlık şirketleri işbirliğiyle hazırlanan araştırmanın ilk etabında Türkiye’nin önde gelen 18 şirketinin CEO’su ile görüşüldü. İş hayatından 223 profesyonelin görüşüne de başvurulan araştırma sonucunda oluşturulacak veri tabanının, her yıl alınacak yeni verilerle geliştirilmesi hedefleniyor. Haziran ayında bir raporla kamuoyuna açıklanacak olan ‘Kurumsal Esneklik ve Dayanıklılık Araştırması’nın ilk sonuçlarına göre CEO’lar, belirsizlik dönemlerinde kurumsal dayanıklılığın, krizlere hazırlıklı olmak ve rekabet avantajını korumak için ajandalarının en önemli önceliği olduğu konusunda hemfikir.
OTOMOTİVDEN GIDAYA 18 ŞİRKETİN CEO’SU KATILDI
Araştırmaya, Doğuş Otomotiv’den Aclan Acar, Farplas’tan Ahu Serter, Akkök Holding’den Ahmet Dördüncü, Renault Mais’ten Dr. Berk Çağdaş, Türk Hava Yolları’ndan Bilal Ekşi, Tofaş’tan Cengiz Eroldu, Turcas Petrol’den Erdal Aksoy, Allianz’dan Ersin Pak, Anadolu Sigorta’dan İlhami Koç, Logo’dan M. Tuğrul Tekbulut, Sütaş’tan Muharrem Yılmaz, Aygaz’dan Gökhan Tezel, Integra’dan Mert Yücesan, İnci Holding’den Perihan İnci. Korn Ferry’den Şerif Kaynar, Kibar Holding’den Tamer Saka, Bayazıt Danışmanlık’tan Tayfun Bayazıt ve ARGE Danışmanlık’tan Dr. Yılmaz Argüden katıldı.
“HAREKETE GEÇMEK İÇİN YOL HARİTASINA İHTİYAÇ VAR”
Araştırma kapsamında 18 şirketin CEO’suyla bire bir görüşmeler yapıldığını kaydeden ve araştırmanın ilk sonuçlarını değerlendiren StratejiCo. Kurucu Ortağı ve TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Selim Oktar, “Türkiye’deki yöneticiler, VUCA (Değişken-volatile, belirsiz-uncertain, karmaşık-complex ve muğlak-ambigious) olarak adlandırılan belirsizlik dönemlerinde, kurumsal dayanıklılığın, krizlere hazırlıklı olmak ve rekabet avantajını korumak için çok önemli olduğunun farkında. Ancak harekete geçmek için bir yol haritasına ihtiyaç var” dedi. Oktar, şöyle konuştu: “Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde bununla ilgili fikirlerimizi paylaşarak üzerinde ortak akıl yürütebileceğimiz bir platform oluşturduğumuzu düşünüyorum. Haziran ayında tamamını yayınlayacağımız araştırmamızla, kurumsal dayanıklılık ve kurumsal yönetim arasındaki ilişkinin tüm paydaşlarımız tarafından kavranmasını sağlayacak bir çalışmayı ortaya koymayı hedefliyoruz” diye konuştu.
EN ÖNEMLİ RİSKLER, JEOPOLİTİK, İTİBAR, TERÖR VE TEKNOLOJİK
Araştırma, CEO’lara göre en önemli risklerin, jeopolitik, itibar, terör, doğal afetler, toplumsal olaylar ve siber saldırılar olduğunu ortaya koyuyor.
Yönetim kurullarının işlevinde ise CEO’lar, “Aynı ekolden gelen insanlar, aynı fikre sahip insanlar kurumun dayanıklılığı azaltır. Doğru karar alabilmek için mutlaka farklı fikirlerden ve disiplinlerden gelen insanlar olmalı” görüşünde ortaklaşıyor.
CEO’lar, “Kurumsal Esneklik ve Dayanıklılık Nasıl Sağlanır?” sorusuna ise, “kurumsal yönetim konusunda farkındalığın artmasıyla, sermayenin doğru yönetimiyle, liderlikle, insan kaynağıyla ve teknolojiyle” yanıtını veriyor.